De zoektocht van IBM naar de kleinste USB-stick

Met je compacte USB-stick kan je al enkele gigabytes opslaan, maar wetenschappers van het IBM, het grootste computerbedrijf in de wereld, zijn nog een stap verder gegaan met een rapport dat onlangs gepubliceerd is in Nature Journal. Dankzij een nieuwe technologische doorbraak is de basis gelegd voor dataopslag op atomisch niveau. Dat betekent dat op elke atoom in een harde schijf, een bit kan worden opgeslagen.

·        1 bit, 1 atoompexels-photo-193349.jpeg

De nieuwe technologie staat wetenschappers toe een atoom te gebruiken om een enkele bit, een 1 of 0, op te slaan en te lezen. Dit verkleint de oppervlakte van het opslagapparaat dramatisch terwijl de opslagruimte zelf groter wordt en efficiënter gebruikt kan worden. Hierdoor zou een USB-stick van vandaag al zijn data kunnen opslaan op een veel kleiner exemplaar in de toekomst.

·        Symbool

Dit is de eerste keer dat wetenschappers succesvol data hebben kunnen overschrijven naar een atoom om het daarna terug te lezen. Hoewel het nog niet praktisch is om het proces te herhalen voor consumptie, toont dit experiment dat het mogelijk is om data op atomisch niveau op te slaan. En dat zal onderzoek naar deze opslagtechniek doen groeien.

·        Stand van zaken

Het gebruik van de technologie staat nog in zijn kinderschoenen. De wetenschappers in het bedrijf noteren dat de gekozen atomen op dit moment de data voor enkele uren kunnen opslaan zonder dat de gegevens verloren gaan.

Van commercieel gebruik is op dit moment nog geen sprake. De nieuwe opslagschijven zijn niet massaal produceerbaar en de bewaarduur van de data is veel te kort.

·        Hoe het werkt

Een holmium (Ho) atoom wordt geplaatst op een oppervlakte van magnesiumoxide (MgO). Hierdoor zijn de polen van het atoom stabiel en zullen de atomen niet bewegen..

Vervolgens wordt een elektrische schok van 150 millivolt door het atoom heen gestuurd. Deze schok verandert de positie van de Noord- en Zuidpool van het atoom.IBM atoom.jpg

·        De toekomst?

Het gebruik van opslag op atomisch niveau zal de grootte van de gemiddelde opslagruimte doen toenemen terwijl het apparaat zelf kleiner kan worden. Dit kan ook betekenen dat toekomstige opslagapparatuur goedkoper kan worden, omdat er minder materiaal nodig zal zijn om de apparaten te maken.

Deze technologie kan ook de zoektocht naar geavanceerdere kunstmatige intelligentie en kwantumcomputers versnellen.

robonaut-machines-dexterous-humanoid-39644.jpeg

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s