Cyberimplantaten: een glorieuze toekomst of het begin van de Apocalyps?

DSC_0090.JPG
Marc Van Hulle is neurophysist van de Computational Neuroscience Research Group van de KU Leuven

Tijdens de F8 conventie van Facebook liet Regina Dugan, hoofd van de R&D divisie van Building 8, weten dat het bedrijf bezig is om een interface tussen machines en de hersenen te creëren. Facebook is niet alleen in deze poging, eerder liet mediamagnaat Elon Musk, bekend van SpaceX, al weten dat zijn nieuwste investering Neuralink een verbinding met de hersenen zou maken. Marc Van Hulle, neurofysicus, aan de KU Leuven kijkt sceptisch naar de claims die de bedrijven maken.

 

“Die bedrijven maken een hele hoop bla bla bla waar wetenschappers hun hoofd naar schudden.”

“Facebook beweert honderd woorden per minuut te kunnen typen, maar op dit moment komen we maar aan zes tot acht woorden per minuut met tekstondersteuning, waarbij je met een ingebeelde hand de woorden intypt , voor rechtstreekse verbindingen. En drie woorden per minuut voor draadloze verbindingen zonder tekstondersteuning “

Invasief vs niet-invasief

“Er zijn twee manieren waarop de verbinding met de hersenen gemaakt kan worden; invasief, een rechtstreekse verbinding, en niet invasief, een onrechtstreekse verbinding.”

Elon Musks Neuralink is een invasieve vorm. Omdat de implant direct verbinding zal maken met de hersenen gaat dit ook de sterkste en meest correcte signalen kunnen zenden en ontvangen. Het is niet alleen de meest realistische manier van werken, maar ook enorm kostbaar. Bovendien is het altijd onzeker hoe het lichaam reageert op de inbreng van nieuwe materialen.

Facebook wil dan weer niet-invasief werken om hun klanten niet weg te jagen met operaties. Daarvoor is EEG, elektro-encefalogram, de meest effectieve en betrouwbaarste manier om draadloos met de hersenen verbinding te maken. EEG gebruikt een elektrische activiteit om te meten. De technologie staat toe om veel controle te hebben over experimenten.

“Je moet filantroop zijn om als bedrijf de technologie naar buiten te brengen.”

Toepassingen

Brein-machine interactie heeft al verschillende toepassingen maar de grootste doelgroep, gehandicapten, kunnen er nog niet veel van oogsten omdat de technologie nog te duur is. “Het is een erg afgeschermde groep.” Laat Van Hulle weten. “Financieel is het niet haalbaar voor een bedrijf om er winst uit te maken om voor deze mensen de juiste machines te maken. Je moet filantroop zijn om als bedrijf de technologie naar buiten te brengen.”

“Bedrijven gaan vooral geïnteresseerd zijn in neuromarketing. Door middel van hersenactiviteit en facetracking kunnen ze dan zien of de consument hun product opmerkt als het in een video wordt geplaatst.”

Maar er zijn meer consumentgerichte toepassingen voor de technologie.
“De hersenactiviteit ligt altijd in een spectrum tussen vermoeidheid en verveling. Door hersenactiviteit op te volgen vinden we een balans om leerprogramma’s of serious games te verbeteren die helpen met concentratieproblemen.”

Ook voor medici is de technologie interessant om cognitive decline, zoals dementie, vroegtijdig op te sporen.

“We hebben nog altijd een heel beperkt zicht op wat de hersenen eigenlijk kunnen. Zelfs als we alle neuronen zouden kunnen meten weten we nog altijd niet wat ze allemaal doen.”

Gevaren

Volgens Van Hulle verkeerd privacy wel in groot gevaar. “Zuckerberg zegt dat de gedachten die gelezen worden, gedachten zijn die je al op voorhand wou delen. Maar daar ben ik het niet mee eens. Die gedachten zijn maar voor een persoon bedoeld, je wilt ze niet zeggen of het is een spontane associatie die je onbewust maakt.”

“We hebben nog altijd een heel beperkt zicht op wat de hersenen eigenlijk kunnen. Zelfs als we alle neuronen zouden kunnen meten, weten we nog altijd niet wat ze allemaal doen. Het probleem wordt dan gewoon verschoven.”

Van Hulle betwijfeld dat brein-machine interface een grote markt-waarde zal hebben. “Maar als er vraag naar de technologie is, zal er ook wel een verkoop komen.” concludeert hij.

Terug naar de oorsprong

Frank.JPG

Frank Hellemans, docent journalistiek aan de Thomas More Hoge School en schrijver van het boek ‘Echte mediaprimeurs’, heeft daar een andere kijk op.

“Door interface en lichaam met elkaar te versmelten zijn we terug aan het keren naar onze lichaamstaal en ons aan het verwijderen van de geschreven taal.” legt hij uit. “Lichaamstaal is niet alleen de oudste, maar ook de meest directe vorm van communicatie.”

“Gecombineerd met stamceltherapie kunnen implantaten de mens onsterfelijk maken.”

Toekomst van de cybertechnologie

“We verplaatsen ons van een rationele cultuur naar een emotionele cultuur. Alles gaat altijd maar sneller. Als je een boek schrijft heb je tijd om dieper na te denken over wat je op papier zet, maar nu post je meteen je gedachten op het internet zonder door te denken. Je ziet dat veel mensen na een paar minuten al een post die ze net geschreven hebben corrigeren, en dat creëert nog meer ruis op je communicatie.”

Toch heeft Hellemans een positieve kijk op de toekomst van cybertechnologie. “Het gaat een enorme industrie teweegbrengen. In het begin zullen eerst de happy few van de
technologie kunnen genieten. Maar na verloop van tijd zal de gewone mens ook tot die technologie beschikken.”

“Gecombineerd met stamceltherapie kunnen implantaten de mens onsterfelijk maken. En om dat allemaal te onderhouden zullen we ook het heelal koloniseren.”
In een manier is de versmelting te vergelijken met dialektiek, waar argumenten het tegen elkaar opnemen tot enkel de thesis, anti-thesis of synthese overblijven. Hetzelfde kan gezegd worden voor de cybernetica. Wij kunnen ons verzetten tegen de opkomst, ons overgeven of samenkomen tot een nieuwe vorm.

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s