Gamers helpen astronomen in zoektocht naar exoplaneten

Spelers van het online spel EVE Online kunnen vanaf 12 juli actief deelnemen aan astronomisch onderzoek dankzij Project Discovery.

Project Discovery is een initiatief van CPP Games – de ontwikkelaars van EVE Online -, MMO Science, de Reykjavik Universiteit in Ijsland en de Universiteit van Genève. Het project krijgt ook steun van astrofysicus Michel Mayor, ontdekker van de eerste exoplaneet.

Wanneer de spelers de minigame starten, krijgen ze astronomische gegevens doorgestuurd. Uit die gegevens moeten ze proberen af te leiden of er een exoplaneet draait rond de ster. De spelers weten niet of die gegevens reeds door anderen zijn gecontroleerd.

Wanneer spelers een exoplaneet vinden kunnen ze als beloning speciale in-game-spullen verdienen.

Om te voorkomen dat spelers het systeem alleen gebruiken om beloningen te krijgen, is het spel zo ontworpen dat er af en toe wordt getest of de spelers daadwerkelijk naar exoplaneten zoeken. Onder de doorgestuurde gegevens bevinden zich, zonder dat de spelers het weten, namelijk ook gegevens van reeds gekende exoplaneten.

Het is niet de eerste keer dat wetenschappers een beroep doen op gamers om wetenschappelijk onderzoek te doen. Zo hielpen EVE Online spelers eerder ook al om proteïnen te categoriseren. En de populaire MMO “World Of Warcraft” wordt door economen gebruikt om met veranderingen in de markt te experimenteren.

In deze video legt Scott Manley, een youtuber die zich focust op ruimtevaart in video games, uit hoe de minigame werkt.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s