Galleries

Bio onderzoek in Geel

Fotorep 5.JPG
Sabine Van Miert

Sabine Van Miert is de opleidingsmanager biomedische laboratoriumtechnologie en onderzoeksmanager van de onderzoeksgroep RADIUS aan campus De Nayer in Geel. De campus is een gebouwencomplex dat gedeeld wordt tussen de KU Leuven en Thomas More Hoge School.

Fotorep 12.JPG
Sabine is gastprofessor aan de UA

Sabine studeerde Farmaceutische Wetenschappen aan de Universiteit Antwerpen. Na haar studies begon ze te werken in het onderzoeksluik, waarna ze langzaam ook verschoof richting het onderwijs. Nog altijd geeft ze af en toe lezingen als gastprofessor aan de UA over haar expertise met medicinale planten.

Fotorep 8.JPG
Interreg

Onderzoeksgroep RADIUS bestaat uit twee facetten; kweek en downstream proces. De groep is al 5 jaar bezig met haar onderzoek. Vroeger waren er meer losse onderzoeken die vanuit het onderwijs werden opgesteld. Maar door mensen met verschillende expertisen te verzamelen kon de campus een ketenbenadering aannemen, waar de productie van kweek tot eind-
product wordt opgevolgd en geobserveerd. Zo werd RADIUS een volwaardige
onderzoeksgroep. De groep helpt ook in Europese projecten zoals het Grenzeloos Biobased Onderwijs van Interreg

Fotorep 7.JPG
Sprinkhanen
Fotorep 9.JPG
Lotte Frooninckx met enkele meelwormen

Het onderzoek in de stroming kweek focust zich op het kweken van insecten en algen. Lotte Frooninckx is een van de onderzoekers die instaat in voor de groei van de insecten. Van sprinkhanen tot en met meelwormen wordt geëxperimenteerd door verschillende combinaties van voedsel, licht en
temperatuur om de groei te verbeteren.

Fotorep 10.JPG
Nannochloropsis.

Een ander onderdeel van de kweek zijn algen zoals de Nannochloropsis. Een groene alg die bestaat uit de genetische code van 6 verschillende soorten algen bevat. De rode alg, porphyridium purpureum, is de trots van het onderzoek. Deze alg produceert de kostbare rode kleurstof phycoerythrin.

Fotorep 11.JPG
Porphyridium purpureum
Fotorep 1.JPG
Bert Verbinnen (links), Sabine Van Miert (midden) en Geert Verheyen (rechts).

Aan de andere kant van de campus bevindt zich het downstream proces. Hier worden de interessante stoffen uit de algen en insecten gehaald en omgevormd tot bio-gebaseerde chemicaliën voor het eindproduct. Sabine leidt het onderzoek hier met collega’s zoals Bert Verbinnen en Geert Verheyen.

Fotorep 6.JPG
Raf Dieltjes (links), Sabine Van Miert (midden) en Jornt Spit (rechts)

Binnen het onderwijs is er een verschuiving in de focus geweest van het uitvoeren van experimenteren naar het publiceren van rapporten. De druk is niet altijd evident, maar samen met collega’s zoals Raf Dieltjes en Jornt Spit vindt de onderzoeksgroep tijd om projectvoorstellen te schrijven, literatuur door te nemen en rapporten op te stellen.

Wanneer er naar de keuze van de opleidingen van de leerlingen wordt gekeken kiezen meer meisjes voor labo opleidingen, en meer jongens voor technische
opleidingen. De keuze van de richting is eerder verbonden met interesse van de studenten. Maar Sabine noteert wel dat veel STEM opleidingen aan het vervrouwelijken zijn.

Fotorep 3.JPG
Veel STEM opleidingen zijn aan het vervrouwelijken.
Advertisements